fbpx

Hotel Verde od kuchnii: nasz przepis na kurczaka teriyaki

Zdradzamy tajemnicę Szefa Kuchnii Hotelu Verde: przepis na kurczaka teriyaki

Bądź jak prawdziwy kucharz i zainspiruj się naszym odświeżonym menu. Przedstawiamy Wam przepis na jedno z naszych bestsellerowych dań.

O naszym menu

Pragniemy, aby każdy odwiedzając naszą restaurację mógł znaleźć coś dla siebie. Zawsze opracowujemy nasze menu mając na uwadzę zarówno tradcyjne smaki, jak i te bardziej wyszukane, inspirowane kuchnią innych kultur. Odwiedzając naszą hotelowa restaurację chcemy zabrać Cię w kulinarną podróż, a dzisiaj dzieląc się tym przepisem prosto do Japonii!

Zapraszamy też do rezerwacji stolika pod numerem telefonu: 697 350 394

Inspiracja Japonią

Czy wiedziałeś, że słowo „teriyaki” pochodzi z japońskiego teri i oznacza połysk? Nawiązuje to do tekstury tego sosu, który powstaje dzięki połączeniu sosu sojowego z miodem. Sos ten stosuje się do grillowania oraz wzbogacenia potraw gotowanych na parze czy pieczonych.

Kurczak teriyaki – potrzebne składniki:

  • 150 ml sosu sojowego
  • połowa cebuli
  • 150 g fasoli edamame
  • 50 ml wody
  • sok z limonki
  • 2 łyżki miodu
  • imbir
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka sosu chilli
  • 300 g piersi kurczaka
  • olej lub oliwa do smażenia
  • ryż biały lub basmati
  • Do podania: sezam, sok z limonki i roszponka do ozdoby

Poznaj tajemnicę Szefa Kuchnii: przepis na kurczaka teriyaki

Rozgrzej olej lub oliwe na patelni i smaż pokrojoną cebulę, dodaj kurczaka.

W międzyczasie ugotuj fasolę edamame (możesz też użyć fasolę z puszki).

Następnie, składniki sosu teriyaki (sos sojowy, woda, limonka, miód, czosnek, imbir i sos chilii) wymieszaj w oddzielnym garnku.

Kiedy składniki sosu się połączą, dodaj do niego kurczaka, cebulę i fasolę. W efekcie, sos po jakimś czasie zgęstnieje.

Na koniec: wyłóż na talerz, skrop sosem z limonki i posyp sezamem. Podawaj z ryżem i roszponką.

SMACZNEGO!

Przepisy kulinarne Hotelu Verde – gotuj z nami!

Facebook
Instagram
697 350 394